Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia

A A A
Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.
 

Activitatea Diasporei

20 august 2020

O întâlnire de suflet cu diaspora din Estonia în incinta Ambasadei Moldovei de la Tallinn

Astăzi, în incinta Misiunii diplomatice a Republicii Moldova din Estonia, ambasadorul Ion Stăvilă a avut o primă întâlnire cu reprezentanții diasporei moldovenești din această frumoasă țară baltică.

În cadrul discuției purtate, care s-a desfășurat într-o atmosferă cordială și sufletească, a fost făcut un schimb larg de opinii pe marginea situației din Republica Moldova, o atenție aparte fiind acordată problemelor cu care aceasta se confruntă în ultimul timp, perspectivelor de realizare a aspirațiilor sale europene și interacțiunii cu diaspora. Reprezentanții comunității moldovenești din Estonia au relatat cu lux de amânunte despre condițiile de trai a moldovenilor stabiliți cu traiul permanent încă din perioada sovietică, sau mai recent, în Estonia, menționând atenția deosebită pe care statul estonian o atribuie minorităților naționale pentru păstrarea și dezvoltarea identității etno-culturale a acestora, și totodată pentru integrarea lor armonioasă în societatea estoniană.

Mărturisind despre interesul deosebit și nostalgia cu care moldovenii din Estonia urmăresc evenimentele din Moldova, aceștia au ținut să sublinieze tendința lor firească de a menține un contact viu și permanent cu patria lor istorică, inclusiv prin păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, chiar aflându-se în străinătate, departe de meleagurile natale pe care le-au părăsit din varii motive de mai mult timp.

Participanții la discuție au convenit să interacționeze cât mai strâns în vederea organizării și desfășurării unor manifestații culturale cu prilejul sărbătorilor naționale tradiționale – Zilei Independenței, Mărțișorului, Crăciunului, Paștelui etc., dar și pentru asigurarea participării comunității moldo-române la manifestațiile etno-folclorice tradiționale organizate de către autoritățile estoniene cu implicarea comunităților naționale din această țară.

Profitând de ocazie, ambasadorul I. Stăvilă a adresat cele mai sincere felicitări și urări de bine, pace și prosperitate prietenilor noștri estonieni care marchează astăzi o sărbătoare națională tradițională – Ziua redobândirii independenței.