Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia

A A A

Alerte de calatorie!

Publicat:Wed, 27/05/2020 - 15:15

I.                    Starea de urgență  (Nu)

În Republica Estonia Starea de urgență a fost instituită pe data de 12 martie 2020 și a fost ridicată pe data de 18 mai 2020.

II.                  Restricții de călătorie pe teritoriul statului

Pe cale aeriană și maritimă

Începând cu data de 15 mai 2020, au fost ridicate restricțiile de circulație pentru transportul aerian și maritim între statele baltice și Finlanda.

AerianÎn momentul de față, Estonia nu permite companiilor aeriene să zboare în țări în care au existat peste 25 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de rezidenți în ultimele două săptămâni;

Începând cu 25 mai 2020 aeroportul din Tallinn operează zboruri spre 7 destinații internaționale (Frankfurt - marți, joi, sâmbătă și duminică; Helsinki – zilnic; Amsterdam – zilnic; Riga – zilnic; Copenhaga - luni, miercuri, vineri; Oslo - joi și duminică; Vilnius – zilnic), iar de la începutul lunii iunie spre alte 3 destinații (Paris, de la 1 iunie - luni, miercuri, vineri, Viena, de la 2 iunie - marți, joi, duminică; Berlin, de la 4 iunie - joi, duminică). La sosirea pe aeroportul din Tallinn vor fi efectuate controale de sănătate pentru depistarea simptomelor asociate COVID-19.

Maritim – Cursele cu feribotul Tallinn-Helsinki și retur se desfășoară în mod regulat, însă la sosirea pe teritoriul Estoniei vor fi efectuate controale de sănătate aleatorii pentru depistarea simptomelor asociate COVID-19, precum și există posibilitatea de a efectua teste voluntare pentru depistarea coronavirusului ;

cursele cu feribotul Tallinn-Stockholm și retur rămân deocamdată suspendate.

Pe cale terestră

Începând cu data de 15 mai 2020, au fost ridicate restricțiile de circulație pentru transportul rutier, între statele baltice, pentru cetățenii Estoniei, Letoniei și Lituaniei și pentru persoanele care dețin permis de ședere, sau drept de ședere legal în aceste state, cu condiția lipsei unor simptome asociate COVID-19, controalele temporare la frontiera estono-letonă fiind suspendate.

Informații cu privire la programul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei găsiți aici: https://www.politsei.ee/et/kordonid-ja-piiripunktid

Pe cale feroviară

Începând cu data de 15 mai 2020, au fost ridicate restricțiile de circulație pentru transportul feroviar între statele baltice, pentru cetățenii Estoniei, Letoniei și Lituaniei și pentru persoanele care dețin permis de ședere, sau drept de ședere legal în aceste state, cu condiția lipsei unor simptome asociate COVID-19.

Informații privind tranzitul

Cetățenii statelor terțe, care nu manifestă simptome COVID-19 și care călătoresc în țara de reședință pot să tranziteze Estonia fără a fi supuși carantinei.

Necesitatea de respectare a carantinei după sosirea în țară

Carantina (14 zile) este aplicabilă la sosirea în Republica Estonia, persoanelor care prezintă simptome COVID-19, precum și cetățenilor estonieni și străini care sosesc din străinătate (înafară de Letonia, Lituania și Finlanda). Persoanele fără simptome asociate COVID-19, care au avut dreptul să intre anterior în Estonia fără obligația de a rămâne în carantină, pot continua să facă acest lucru - persoane implicate în transportul internațional de marfă și pasageri, persoane implicate în activitatea tehnică a unei companii care operează în Estonia, furnizorii de servicii medicale, diplomați, persoane care sosesc în cadrul cooperării militare internaționale, etc.

III.        Măsuri pe plan intern

Planul de relaxare a restricțiilor

Pe data de 16 mai curent, Guvernul Republicii Estonia a decis ridicarea stării de urgență națională începând cu data de 18 mai (inclusiv), și instituirea stării de urgență medicale. În acest context, Guvernul a aprobat lista restricțiilor care rămân în vigoare după încheierea stării de urgență naționale.

Condiții de siguranță ce vor trebui respectate pe teritoriul statului

 

În locurile publice și în spațiile interioare, așa-numita regulă 2 + 2 rămâne în vigoare, ceea ce înseamnă că atât în exterior, cât și în interior, până la două persoane pot fi împreună, păstrând o distanță de 2 metri față de alte persoane. Regula nu se aplică familiilor;

  • Este recomandată purtarea măștilor de protecție și dezinfectarea mâinilor la intrare în incinta facilităților amplasate în spații închise.

IV.                Alte informații relevante

Modul de funcționare a spațiilor publice

Întrunirile publice pot fi organizate numai dacă se respectă regula 2 + 2 - în interior dacă se respectă regula capacității de 50%. În perioada 18 mai - 1 iunie pot participa până la 10 persoane, 1 iunie-1 iulie până la 50 de persoane și de la 1 iulie 500 de persoane. Întrunirile publice pot fi organizate în aer liber dacă organizatorul asigură că nu vor participa mai mult de 100 de persoane începând cu 18 mai și nu mai mult de 1000 de persoane începând cu 1 iulie. Până la 30 iunie, toate evenimentele publice majore sunt interzise.

Instituțiile publice sunt deschise cu respectarea regulii 2+2, fiind recomandată purtarea măștilor de protecție și dezinfectarea mâinilor la intrarea în incintă.

Accesul în parcuri este liber, cu respectarea obligatorie a regulii 2+2.

Centrele Comerciale au fost redeschise pe data de 18 mai, cu respectarea regulii 2+2, fiind recomandată purtarea măștilor de protecție și dezinfectarea frecventă a mâinilor.

Cefenelele, Barurile și Restaurantele au fost redeschise pe 18 mai, până la ora 22.00 (vânzarea alcoolului după ora 22.00 fiind interzisă în toate facilitățile) cu respectarea regulii 2+2 și a capacității de ocupare maximă de 50% din spațiu, iar din 1 iunie localurile pot primi clienți și vinde alcool după ora 22.00 cu respectarea regulilor sanitare.

Este permisă desfășurarea activităților sportive dacă se respectă regula 2+2, iar numărul de participanți nu depășește 10 persoane, iar organizatorul a asigurat disponibilitatea dezinfectanților. De la 1 iunie, numărul de participanți nu poate depăși 100 de persoane, iar organizatorul trebuie să asigure disponibilitatea dezinfectanților.

De la 1 iunie, se vor deschide anumite unități de divertisment, cum ar fi casinouri, bowling, biliard, săli de joacă pentru copii, saune, spa, piscine și centre acvatice. Furnizorul de servicii trebuie să se asigure că unitatea respectă cerințele de capacitate de 50 % din spațiu, și respectă regulile privind furnizarea dezinfectării.

În incinta Muzeelor și instituțiilor expoziționale trebuie respectată regula 2+2; maxim zece vizitatori în grup; trebuie asigurată disponibilitatea dezinfectanților. Dacă este posibil, organizatorul oferă materiale informative digitale în loc de materiale fizice.

Anumite facilități de divertisment, precumcluburile de noapte, cazinourile și cluburile pentru adulți rămân închise.

Posibilități de cazare/redeschidere hoteluri

Hotelurile sunt deschise pentru rezervări cu excepția prestării serviciilor conexe până la 1 iunie – spa, masaj, sală de sport, etc.

Link unde pot fi revizuite update-urile privind alertele de călătorie.

https://www.kriis.ee/ru/peresechenie-gosudarstvennoy-granicy

Cetățenii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență pot contacta Ambasada la numărul de telefon: (+372) 555328660.