Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia

A A A
Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.
 

Asociaţiile moldovenilor şi organizaţii naţional-culturale

Societatea moldovenilor în Estonia „Luceafărul“

 

Societatea moldovenilor în Estonia „Luceafărul“, este o diasporă mică şi de suflet constituită în anul 1998, sub călăuza doamnei Elena Pevţova, primul preşedinte al asociaţiei. Ea întruneşte moldoveni strămutaţi în Estonia cu 5, 10 şi chiar 25 de ani în urmă, care sunt un ecou viu al imaginii culturale şi tradiţiilor frumoase ale ţării noastre peste hotare.

 

Societatea a fost creată din dorinţa persoanelor originare din Republica Moldova de a-şi păstra identitatea naţional-culturală, a promova și valorifica tradițiile şi obiceiurile populare moldoveneşti, precum şi de a facilita cooperarea şi comunicarea productivă a diasporei cu ţara de origine şi cu cea de reşedinţă. Societatea „Luceafărul“ este membră a Asociaţiei Internaţionale a Comunităţilor Culturale din Estonia „Lüüra“, în cadrul căreia poartă un frumos dialog despre ţara de origine şi valorile naţionale cu alte asociaţii ale minorităţilor naţionale din Estonia.

 

În avântul său înfloritor, asociaţia a fost condusă cu dedicaţie de persoane emerite ale culturii naţionale, precum doamna Ioana Chitici, doamna Natalia Saar, domnul Vasile Monul şi doamna Tatiana Orutar. Actualul preşedinte al societăţii este domnul Alexandru Ikim, originar din Republica Moldova, stabilit în Estonia în urmă cu 17 ani.

 

În scopul promovării mai active a culturii moldoveneşti, în anul 2011 societatea „Luceafărul“ a fondat ansamblul de dansuri „Bucuria“, care păstrează şi promovează tradiţiile dansului popular moldovenesc, cunoscut şi îndrăgit deja de poporul estonian. De asemenea, în anul 2016 în cadrul societăţii a fost fondat ansamblul folcloric de cântece „Strugurel“, sub conducerea preşedintelui asociaţiei Alexandru Ikim. Cu aceste colective artistice, diaspora participă la evenimentele culturale şi festivaluri organizate în Estonia şi vorbeşte locuitorilor ţării de origine despre frumoasa cultură mldovenească.

 

Tezaurul cultural al diasporei moldovenilor este îmbogăţit de creaţiile de artă ale pictorilor moldoveni în Estonia, precum Anatol Triboi, Iurie şi Maria Goga, şi alţi pictori care pot fi întâlniţi pe străzile oraşului vechi sau în atelierele lor din Tallinn, într-o atmosferă de lucru, precum şi la diferite expoziţii de pictură.

 

Societatea „Luceafărul“ păstrează legătura de suflet cu locurile de baştină prin marcarea de fiecare dată, inclusiv în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Tallinn, a sărbătorilor naţionale ale Republicii Moldova, precum sărbătoarea „Mărţişorului“, Ziua Portului Popular, Ziua Independenţei Republicii Moldova şi sărbătoarea „Limba Noastră“, Ziua Drapelului de Stat, Toamna de Aur şi sărbătorile de iarnă după obiceiurile moldoveneşti.

 

În perioada 2014-2017, asociaţia a desfăşurat în instituţiile de învăţământ din Tallinn evenimente şi lecţii de cunoaştere a Republicii Moldova, a istoriei, tradiţiilor şi limbii, cu prezentarea costumelor şi instrumentelor muzicale, a bucătăriei şi dansurilor populare. A învăţat elevii estonieni să cânte şi să danseze în ritmuri moldoveneşti, să recite poezii ale poeţilor autohtoni şi să participe la concursuri de esee, pictură şi întrebări despre Republica Moldova. În colaborare cu Ambasada, asociaţia a organizat şcoli de vară pentru copiii estonieni de la Muzeul pentru copii Miia Milla din Estonia, pentru a face o vizită virtuală în Republica Moldova şi o incursiune în ABC-ul culturii moldoveneşti.

 

În cadrul Zilelor oraşului vechi din Tallinn, marcate în luna iunie a fiecărui an, colectivele artistice ale Luceafărului au încîntat publicul eston şi vizitatorii străini cu un program cultural, iar cu ocazia Zilei Portului Popular sărbătorită în Republica Moldova în ultima zi de duminică a lunii iunie, membrii diasporei s-au lansat într-o paradă a costumului naţional, sărbătorită la muzeul în aer liber din Estonia cu poezie, dans, cântec şi multă voie bună.

 

De asemenea, o nouă generaţie de copii moldoveni s-a format în Estonia, pentru care societatea „Luceafărul“ îşi propune să instituie o şcoală duminicală, având datoria faţă de neam de a vorbi copiilor lor despre ţara de origine şi poporul moldovenesc şi transmite tradiţiile naţionale.

 

Prin intermediul asociaţiei minorităţilor naţionale Lüüra, diaspora moldovenească este susţinută şi încurajată de autorităţile estoniene, de Ministerul Culturii al Estoniei şi autorităţile locale din capitala Tallinn şi alte regiuni, care invită cu mare drag colectivele artistice Bucuria şi Strugurel să participe la concerte şi festivaluri naţionale şi internaţionale.

 

Deşi fiecare dintre membrii asociaţiei are o ocupaţie profesională şi multe griji personale, ei nu ezită să se adune de câteva ori pe săptămînă pentru a se pierde cu dragoste şi dor în repetiţii pentru a da naştere frumoaselor melodii instrumentale, cântece şi dansuri moldoveneşti, iar apoi să le aducă în dar prietenilor estonieni.

 

Activitatea Societatăţii moldovenilor în Estonia „Luceafărul“ poate fi urmărită accesând link-ul www.facebook.com/moldovaluceafarul