Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia

A A A

Error message

Notice: Undefined property: stdClass::$comment_count in comment_node_page_additions() (line 728 of /home/misiuni/public_html/modules/comment/comment.module).
Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.
 

Relaţii politico-diplomatice

Relaţiile diplomatice între Estonia şi Republica Moldova au fost stabilite pe data de 10 noiembrie 1992.

 

Pentru o îndelungată perioadă de timp, relaţiile moldo-estone au fost destul de modeste, în ultimii ani acestea intensificindu-se considerabil. Tendinţa clară de integrare europeană a Republicii Moldova a contribuit la acordarea de asistență din partea Estoniei, în cadrul unor acorduri de cooperare bilaterale şi multilaterale.

 

Din 2006, Moldova este una dintre ţările prioritare pentru dezvoltarea unui parteneriat pentru Estonia. Cooperarea s-a axat în deosebi pe proiecte privind creşterea capacităţii sectorului public, acordarea de asistenţă pentru crearea unui sistem informaţional şi de e-guvernare, precum şi pe proiecte în domeniul sănătăţii, dezvoltării rurale, educaţionale şi de mediu.

 

Grupul parlamentar de prietenie Estonia-Moldova a fost înfiinţat în Riigikogu în septembrie 2005, şi reconstituit în aprilie 2007 şi aprilie 2015, (preşedinte: dl Erki Savisaar). În Parlamentul Republicii Moldova, grupul parlamentar de prietenie Moldova-Estonia a fost stabilit la începutul anului 2006 şi reconstituit în martie 2016 (preşedinte: dl Ion APOSTOL).